Remeselné pivovary znova pokope na jednom mieste - Salón Piva -SeptemBEER 2019

17.9.2019
Remeselné pivovary znova pokope na jednom mieste - Salón Piva -SeptemBEER 2019


Už tento týždeň sa v bratislavskej Starej tržnici uskutoční festival remeselných pív a pivovarov: Salón Piva - SeptemBEER edition. Od 18. do 20. septembra 2019 (vždy od 15:00 do 23:00) sa opäť spojí pivná komunita pri svojej najväčšej záľube - degustovaní piva. Návštevníkov čaká viac ako 60 malých pivovarov zo Slovenska, aj zo zahraničia, ktoré prinesú až 350 rôznych pív!


Ivan Čižmárik, spoluzakladateľ pivného festivalu Salón Piva opisuje, ako festival vznikal: “Pred šiestimi rokmi sme v zahraničí mali možnosť ochutnať aj iné pivné štýly, akými sú u nás dobre známe ležiaky. Začal som doma variť pivo. A vtedy to prišlo - absolútne nadšenie a chuť ukázať to ostatným! Tak vznikol Salón Piva, ktorý odštartoval pivnú revolúciu na Slovensku. Začínali sme s necelými 20 malými slovenskými pivovarmi. Dnes ich je na Slovensku už až okolo 70. S kolegom Milošom Kováčom sme ako milovníci piva tiež založili kočovný pivovar HAPPY. Medzičasom sme narástli na medzinárodne uznávaný pivný festival, kde návštevníci nájdu len to najlepšie: pivnú komunitu, pivnú rozmanitosť a zábavu. Tieto tri ingrediencie zmiešame a spojíme už desiatykrát - Salón Piva sa koná vždy dvakrát do roka, na jar, a potom na jeseň. Od roku 2014 sme tak spolu s návštevníkmi vybudovali najväčší festival remeselného piva na Slovensku.”


Pridaná hodnota malých remeselných pivární spočíva v tom, že ponúkajú pivnú rôznorodosť, rozmanitosť a poväčšine aj väčšiu kvalitu piva. Na festivale si nájdu svoje aj tí, ktorí obľubujú tradičné ležiaky - ale iba tie od malých pivovarov - nefiltrované, nepasterizované, a tým pádom aj chutnejšie. Na Slovensku je známa pivná fráza “Idem na jedno,” pričom pri jednom to zostane málokedy. Spoluzakladateľ Salónu Piva, Ivan Čižmárik, hovorí: “My návštevníkom festivalu už od začiatku vysvetľujeme, že aj to pivo nie je o kvantite, ale hlavne o kvalite. Každý návštevník u nás dostane sklený degustačný pohár, s ciachou 1 a 2 dcl, aby mohol ochutnať čo najviac druhov a pivných štýlov. Máme v ponuke aj veľa silných pív, ktoré obsahujú viac alkoholu, musím si však zaklopať na drevo, výraznejší problém s podguráženými návštevníkmi sme ešte nemali. Pivo je práve neskutočne spoločenský nápoj, pri ktorom vznikajú nové priateľstvá a skvelé zážitky.” A aké pivo si dáva Ivan Čižmárik najradšej? “Mám rád aj dobrý, poctivý ležiak, ale čoraz častejšie ochutnávam pivká štýlu IPA (india pale ale), aj takzvané kyseláčiky (sour beer), ktoré nájdete v zahraničí v pivných podnikoch bežne a pomaly sa dostávajú už aj ku nám do lepších, craftových podnikov.”


Účasť na Salóne piva - SeptemBEER edition potvrdili pivovary Hellstork, UnOrthodox Craft Brewery, Raven, Wywar, Zichovec, Beervana, Hop Grup Nitra, Žiwell, Sandorf, Baťak, TO OL, Mikkeller, Omnipolo, Damian Gypsy Brewery, The Garden Brewery, General, MadCat a mnoho ďalších, ktorí návštevníkom festivalu s nadšením predstavia svoje nové pivká. Viaceré pivovary sú na festivale prvýkrát - Galantský remeselný pivovar Galgan, remeselný pivovar Beer Division, Breisburg Brewery, pivovar Hvezdoň, kočovný pivovar Voodoo. Pivovary zo zahraničia sa rozrastú o Křiklouna a pivovar Stern ale aj Brewski zo Švédska


Každý pivovar prinesie na Salón Piva minimálne jednu novinku. Niektoré pivá sú dokonca špeciálne limitované edície pripravené iba pre festival. Organizátori festivalu aj tentokrát navarili pod svojou značkou HAPPY v pivovare General pivný špeciál pod názvom CRAZY IPA Salón Piva, je to poriadne nachmelená, ovocná IPA 14°. Návštevníci budú mať pri vstupe možnosť vybrať si z dvoch sklených degustačných pohárov a potom už len ochutnávať. Pohár je v cene vstupenky. Degustátorom môže pri ochutnávkach pomôcť aplikácia Salón Piva (zadarmo na stiahnutie pre Android/iOS), kde návštevníci nájdu kompletný zoznam pivovarov a pív, ktoré budú aktuálne na výčape. 


Na festivale si nájde svoje každý milovník dobrého piva - stretnete majiteľov a sládkov jednotlivých pivovarov, dodávateľov a odborníkov na pivo, ktorí sa radi podelia so svojimi skúsenosťami. V Starej tržnici bude každý deň prebiehať sprievodný program, hudobné živé vystúpenia a diskusie s témami, ktoré sú určené pre každého, koho zaujíma svet piva: Ako degustovať pivo, Pivné vady, Trendy v surovinách. Diskusie a prednášky sú voľné, pre všetkých návštevníkov festivalu, rovnako, ako pripravené chill out zóny a spoločenské hry. Okrem piva si návštevníci pochutia aj na jedle v rámci septembrového Street Food Parku pred Starou tržnicou. 


Dôležité informácie: 

Salón Piva podporuje zodpovedné pitie.


Novinka oproti predošlým rokom je, že sa zrušil nákup piva prostredníctvom žetónov a festivalových kariet. Na festivale sa za pivo platí už v eurách alebo platobnou kartou.


Vstupenky je možné zakúpiť TU alebo na mieste:

  • 1 - dňová vstupenka: 5€ (sklený degustačný pohár a sprievodný program v cene)

  • 3 - dňová vstupenka: 12€ (je dostupná iba v predpredaji, v cene vstupného sú 3 festivalové sklené degustačné poháre, na každý deň 1ks )

  • online vstupenky https://tootoot.fm/en/events/5cd2d8d178e1b4066c13bee9?ref=codnes

Ďalšie správy